Dlaczego warto jeść mięso?
Mięso zostało okryte złą sławą szczególnie w ostatnich latach, kiedy zwolennicy diety wegańskiej często podnosili temat masowej hodowli zwierząt. Wszystko to wpływa na nasze postrzeganie jedzenia mięsa jako czegoś nieetycznego. Nie musi tak być. Mamy możliwość wyboru i możemy korzystać z mięsa najwyższej jakości, którego chów przebiegał zgodnie z normami jakości, a zwierzęta nie były poddawane antybiotykoterapii.
Mięso też może być produktem ekologicznym, które to w dodatku dostarczy nam składników istotnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera ono niezbędne aminokwasy egzogenne, które odpowiadają za syntezę białek. Żelazo, cynk czy witaminy z grupy B, to tylko część wartości odżywczych, jakie w nim znajdziemy. Mięso nie musi gościć na naszym stole każdego dnia, ale warto, aby pojawiało się regularnie.
Niestety, przyrządzanie posiłków mięsnych wymaga obróbki termicznej, a więc i czasu, zanim będzie gotowe do podania. Nie każdy ma możliwość, aby zadbać o zbilansowaną dietę samodzielnie. W takim wypadku dobrą opcją dla nas będzie dieta pudełkowa, która pozwoli zachować systematyczność, zapewniając stałe, ale i zdrowe posiłki.
Jaki rodzaj mięsa wybrać?
Oczywiście musimy pamiętać, że mięso mięsu nierówne. Co to oznacza? Każdy gatunek będzie obfitował w inne mikro i makroelementy oraz witaminy. Są też rodzaje, z których powinniśmy korzystać stosunkowo rzadko. Dlatego ważne jest, by nauczyć się rozróżniać i klasyfikować mięso. Możemy podzielić je na dwa główne gatunki; mięso białe i mięso czerwone. Które z nich jest najbardziej, a które najmniej zdrowe?
Mięso czerwone
Mięso czerwone cechuje się większą zawartość tłuszczu. Pochodzi głównie z dużych zwierząt hodowlanych, ale także tych dziko żyjących. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nasyconych, nie należy przesadzać z jego spożyciem. Tłuszcze nasycone odpowiadają za prawidłowe wchłanianie i transport witamin. Chronią też narządy wewnętrzne przed uszkodzeniem, jednak z drugiej strony zbyt duża ich zawartość w diecie może przyczyniać się do chorób układu krążenia. Do mięsa czerwonego zalicza się:
Wołowina – jest źródłem dużej ilości dobrze przyswajalnego żelaza; żelazo jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego;
Wieprzowina – już 200 g wieprzowiny pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę B1, która to wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego;
Kaczka – to dobre źródło witaminy A i E; witamina A ma istotny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci; witamina E znana jest jako silny przeciwutleniacz;
Gęś – zawiera niemałą ilość witaminy C, która chroni przed stresem oksydacyjnym i wspiera układ odpornościowy;
Baranina – to cenne źródło witamin z grupy B, a w szczególności witaminy B3; obniża ona poziom złego cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi.
Mięso białe
Mięso białe uważane jest za najzdrowsze mięso. Ma niższą kaloryczność niż mięso czerwone, a dodatkowo jest o wiele lżejsze dla żołądka. Zawiera kwasy tłuszczowe nienasycone, których bardzo często brakuje w naszym jadłospisie. Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne dla zachowania prawidłowych funkcji naszego organizmu. Dbają one o odporność, mają działanie przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i przeciwzakrzepowe, choć to nadal nie wszystkie ich właściwości. Obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych jest niezastąpiona w diecie dzieci i młodzieży. Wpływają one na prawidłowy rozwój mózgu. Do mięsa białego zalicza się:
Indyk – zawiera dużą ilość witaminy B12; ma ona wpływ na szereg reakcji zachodzących w naszym organizmie; istotnie oddziałuje na układ nerwowy;
Kurczak – dostarczy nam niezbędną ilość białka; w 100 g znajdziemy nawet 25 g protein; białko jest podstawowym budulcem mięśni i tkanek organizmu;
Cielęcina – pomoże dostarczyć organizmowi witaminy B2, która dba o wzrok czy też odpowiada za procesy przemiany materii;
Królik – jest źródłem witaminy B9, czyli kwasu foliowego, który m.in. wpływa na funkcjonowanie układu krwiotwórczego i nerwowego.
Gdzie znaleźć mięso najlepszej jakości?
Nie musimy rezygnować z mięsa w obawie o to, że pochodzi z niewiadomych źródeł i jest miernej jakości. Ilość składników odżywczych i korzyści, jakie płyną z jego obecności w diecie, jest niezliczona. Zdrowe mięso nie zawsze jest łatwo dostępne, a my rzadko mamy czas na to, aby szukać dobrych rozwiązań. Jest jednak wiele możliwości, które pomogą nam utrzymać zbilansowaną dietę bez konieczności rezygnacji z mięsa.
Jeśli zależy nam na smacznym i zdrowym posiłku, możemy wypróbować catering dietetyczny. To opcja dla każdego; dla zapracowanych, tych, którzy nie lubią tracić czasu na przygotowanie posiłku, ale i osób, które chcą próbować różnych smaków. Dzięki takim rozwiązaniom nie musimy liczyć kalorii ani makroskładników, a ekologiczne i zdrowe mięso jest na wyciągnięcie ręki.
Fundacja "Rodzić po Ludzku", w oparciu o wyniki wypełnionych przez kobiety po porodzie stworzyła ranking najlepiej ocenianych szpitali położniczych oraz szpitali z oddziałami położniczymi.
Z okazji 40-lecia ZPAMiG otwarto pokaźną wystawę sztuki.
Nominacje już wybrane, pora głosować na zwycięzców! Do 21 stycznia otwarte jest głosowanie Plebiscytu na Najlepszych Sportowców Warszawy.
Chcesz otrzymywać od nas najnowsze wiadomości bezpośrednio na Twoją skrzynke mailową?