Dlaczego warto jeść mięso?
Mięso zostało okryte złą sławą szczególnie w ostatnich latach, kiedy zwolennicy diety wegańskiej często podnosili temat masowej hodowli zwierząt. Wszystko to wpływa na nasze postrzeganie jedzenia mięsa jako czegoś nieetycznego. Nie musi tak być. Mamy możliwość wyboru i możemy korzystać z mięsa najwyższej jakości, którego chów przebiegał zgodnie z normami jakości, a zwierzęta nie były poddawane antybiotykoterapii.
Mięso też może być produktem ekologicznym, które to w dodatku dostarczy nam składników istotnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera ono niezbędne aminokwasy egzogenne, które odpowiadają za syntezę białek. Żelazo, cynk czy witaminy z grupy B, to tylko część wartości odżywczych, jakie w nim znajdziemy. Mięso nie musi gościć na naszym stole każdego dnia, ale warto, aby pojawiało się regularnie.
Niestety, przyrządzanie posiłków mięsnych wymaga obróbki termicznej, a więc i czasu, zanim będzie gotowe do podania. Nie każdy ma możliwość, aby zadbać o zbilansowaną dietę samodzielnie. W takim wypadku dobrą opcją dla nas będzie dieta pudełkowa, która pozwoli zachować systematyczność, zapewniając stałe, ale i zdrowe posiłki.
Jaki rodzaj mięsa wybrać?
Oczywiście musimy pamiętać, że mięso mięsu nierówne. Co to oznacza? Każdy gatunek będzie obfitował w inne mikro i makroelementy oraz witaminy. Są też rodzaje, z których powinniśmy korzystać stosunkowo rzadko. Dlatego ważne jest, by nauczyć się rozróżniać i klasyfikować mięso. Możemy podzielić je na dwa główne gatunki; mięso białe i mięso czerwone. Które z nich jest najbardziej, a które najmniej zdrowe?
Mięso czerwone
Mięso czerwone cechuje się większą zawartość tłuszczu. Pochodzi głównie z dużych zwierząt hodowlanych, ale także tych dziko żyjących. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nasyconych, nie należy przesadzać z jego spożyciem. Tłuszcze nasycone odpowiadają za prawidłowe wchłanianie i transport witamin. Chronią też narządy wewnętrzne przed uszkodzeniem, jednak z drugiej strony zbyt duża ich zawartość w diecie może przyczyniać się do chorób układu krążenia. Do mięsa czerwonego zalicza się:
Wołowina – jest źródłem dużej ilości dobrze przyswajalnego żelaza; żelazo jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego;
Wieprzowina – już 200 g wieprzowiny pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę B1, która to wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego;
Kaczka – to dobre źródło witaminy A i E; witamina A ma istotny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci; witamina E znana jest jako silny przeciwutleniacz;
Gęś – zawiera niemałą ilość witaminy C, która chroni przed stresem oksydacyjnym i wspiera układ odpornościowy;
Baranina – to cenne źródło witamin z grupy B, a w szczególności witaminy B3; obniża ona poziom złego cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi.
Mięso białe
Mięso białe uważane jest za najzdrowsze mięso. Ma niższą kaloryczność niż mięso czerwone, a dodatkowo jest o wiele lżejsze dla żołądka. Zawiera kwasy tłuszczowe nienasycone, których bardzo często brakuje w naszym jadłospisie. Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne dla zachowania prawidłowych funkcji naszego organizmu. Dbają one o odporność, mają działanie przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i przeciwzakrzepowe, choć to nadal nie wszystkie ich właściwości. Obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych jest niezastąpiona w diecie dzieci i młodzieży. Wpływają one na prawidłowy rozwój mózgu. Do mięsa białego zalicza się:
Indyk – zawiera dużą ilość witaminy B12; ma ona wpływ na szereg reakcji zachodzących w naszym organizmie; istotnie oddziałuje na układ nerwowy;
Kurczak – dostarczy nam niezbędną ilość białka; w 100 g znajdziemy nawet 25 g protein; białko jest podstawowym budulcem mięśni i tkanek organizmu;
Cielęcina – pomoże dostarczyć organizmowi witaminy B2, która dba o wzrok czy też odpowiada za procesy przemiany materii;
Królik – jest źródłem witaminy B9, czyli kwasu foliowego, który m.in. wpływa na funkcjonowanie układu krwiotwórczego i nerwowego.
Gdzie znaleźć mięso najlepszej jakości?
Nie musimy rezygnować z mięsa w obawie o to, że pochodzi z niewiadomych źródeł i jest miernej jakości. Ilość składników odżywczych i korzyści, jakie płyną z jego obecności w diecie, jest niezliczona. Zdrowe mięso nie zawsze jest łatwo dostępne, a my rzadko mamy czas na to, aby szukać dobrych rozwiązań. Jest jednak wiele możliwości, które pomogą nam utrzymać zbilansowaną dietę bez konieczności rezygnacji z mięsa.
Jeśli zależy nam na smacznym i zdrowym posiłku, możemy wypróbować catering dietetyczny. To opcja dla każdego; dla zapracowanych, tych, którzy nie lubią tracić czasu na przygotowanie posiłku, ale i osób, które chcą próbować różnych smaków. Dzięki takim rozwiązaniom nie musimy liczyć kalorii ani makroskładników, a ekologiczne i zdrowe mięso jest na wyciągnięcie ręki.
Fundacja "Rodzić po Ludzku", w oparciu o wyniki wypełnionych przez kobiety po porodzie stworzyła ranking najlepiej ocenianych szpitali położniczych oraz szpitali z oddziałami położniczymi.
Nominacje już wybrane, pora głosować na zwycięzców! Do 21 stycznia otwarte jest głosowanie Plebiscytu na Najlepszych Sportowców Warszawy.
Mieszkańcy Pragi-Północ sprzeciwiają się zamiarom Ratusza, który chce zlikwidować znajdującą się przy ulicy Jagiellońskiej aptekę.
Chcesz otrzymywać od nas najnowsze wiadomości bezpośrednio na Twoją skrzynke mailową?